
Yeşil pasaport devlet memurlarına kıdem ve derecesini doldurması durumunda verilen hususi pasaport türüdür. Ve bu durumdan eş ve çocuklara da yeşil pasaport verilir. Çocuklarda yeşil pasaport alma durumu 18 yaşı ile sınırlıdır fakat çocuğunuz okuyor ise 25 yaşına kadar alabilirsiniz. Yani üniversite bitene kadar geçerlidir. Yeşil pasaport Bordo pasaporta göre daha avantajlı ve sorunsuzdur.
Devlet Memurluğunuz devam ediyorsa;
Eğer hala devlet memuru iseniz ya da eşiniz devlet memuru ise bağlı bulunduğunuz kurumundan izin yazısı almanız gerekmektedir. Ve yazının içeriğinde "yurtdışına çıkmasında kurumumuz açısından sakınca bulunmamaktadır" ibaresi yer almalıdır. Bu sadece devlet memuru olan kişi için değil eş ve çocuklar içinde geçerlidir ve her biri için ayrı ayrı yazı almanız gerekir. Eğer bu izin/onay yazınız yoksa yurtdışına çıkamazsınız. Örneğin Devlette öğretmen olan birisi İlçe ya da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bu yazıyı alabilir. Ya da Devlet Hastanesinde görevli bir doktor ya da çalışan için İl ya da İlçe Sağlık Müdürlüğü ve ya İl Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği'nden bu yazıyı almanız gerekmektedir. Uzun süren bir işlem değildir. Ama ıslak imza ve kaşeli olmasına dikkat edin.
Devlet Memurluğundan istifa, emekli ve ya başka bir sebepten dolayı ayrıldıysanız;
Eşiniz ya da kendiniz devlet memurluğundan hangi sebeple ayrılırsanız ayrılın (suç teşkil eden durumlar hariç) yurt dışına çıkışlarda böyle bir yazı istenmez. Sadece hava alanı ya da çıkış noktasında pasaport polisi tarafından GBT sorgulamasına sokulursunuz ve pasaport kontrolünden geçersiniz. Sıkıntılı bir durum yoksa çıkışta problem yaşamazsınız.
Not: Yurt dışına çıkışlarda mutlaka diğer istenen belgelerinizi hazırlayın. Ben sadece izin/onay yazısı hakkında bilgi vermeye çalıştım.
Yorum Gönder